Хранителни вещества за здрава мозъчна функция и добра концентрация


В училище, университета, на работа или дори в ежедневните разговори - мозъкът ни работи без почивка.
За да поддържаме децата си (и самите себе си) фокусирани, спокойни и устойчиви на натоварване, е важно да осигуряваме на „сивото вещество“ правилните хранителни вещества. Сред най-ключовите са омега-3 мастната киселина DHA, магнезий и цинк - комбинация, която подпомага концентрацията, ученето и баланса в нервната система.
Магнезий - минералът за спокойствие и стабилност
Магнезият е жизненоважен минерал, който в най-големи количества се намира в костите и мускулите ни. Но ролята му далеч не свършва дотук - той е активен във всяка система на тялото, където се изисква енергия.
Особено важен е за мозъка и нервната система:
- подпомага образуването и предаването на нервни импулси,
- стабилизира психичните функции - от емоциите до когнитивните процеси,
- подпомага концентрацията и устойчивостта на стрес.
Тъй като организмът не може сам да произвежда магнезий, трябва да го набавяме чрез храната. Отлични източници са пълнозърнестите продукти, бобовите култури и ядките - лесни и полезни варианти за детското меню.
Цинк - микроелемент с макро значение за паметта
Цинкът е есенциален микроелемент - жизненонеобходим за нас, но организмът не може да го синтезира сам. Макар да присъства в тялото ни в минимални количества, той участва в над 200 ензимни процеса.
Защо е толкова важен?
Цинкът влияе пряко върху когнитивните функции - концентрация, памет, способност за учене и справяне със стреса. Добри източници са месото, млечните продукти и рибата, но и пълнозърнестите храни, бобовите и ядките.
Маслото от вечерна иглика - малки семена с голяма сила
Вечерната иглика е растение с нежни жълти цветове, които се разтварят след залез - откъдето идва и името ѝ. Истинската ценност обаче се крие в семената ѝ, които съдържат масло, богато на есенциални омега-6 мастни киселини. Тези мастни киселини са нужни за правилното функциониране на клетките - включително мозъчните. Те подпомагат предаването на сигнали и „комуникацията“ между нервните клетки. Вечерната иглика, конопеното масло и маслото от семена на пореч са сред най-добрите източници.
Омега-3 и Омега-6 - балансът е ключът
Омега-3 и омега-6 мастните киселини са незаменими за мозъка. Особено важна е омега-3 киселината DHA, която изгражда и поддържа структурата на мозъчните клетки.
Според Германското дружество по хранене (DGE) е добре да следим баланса между омега-6 и омега-3 мастни киселини. Целта е съотношението им да е приблизително 5:1 - така мозъкът и нервната система на децата получават най-добрата подкрепа за концентрация и учене.
Затова една балансирана диета е основата. Но в динамичното ежедневие често е трудно да покрием всички нужди чрез храната. В такива случаи правилно комбинираните хранителни добавки могат да бъдат ценен съюзник за поддържане на концентрацията и психичното равновесие.
Един от примерите е Esprico - хранителна добавка за възрастни и деца над 5 години, която съчетава oмега мастни киселини, цинк и магнезий. Тази комбинация подпомага ранното развитие на мозъка, оптималното предаване на нервните сигнали и цялостния мисловен процес.
Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на балансираното и разнообразно хранене и здравословния начин на живот. Прекомерната консумация може да има слабителен ефект. Съхранявайте на място, недостъпно за малки деца. Не трябва да приемате Есприко, ако сте алергични към някоя от съставките като например риба, соя или вечерна иглика.